Marhuľové jadierka

Čo sú marhuľové jadierka?

Existujú dva druhy marhuľových jadier:

Sladké sa získavajú z domácich marhúľ. Horké marhuľové jadrá z kôstky marhúľ, ktoré sa získavajú z malých kyslastých divých marhúľ. Takéto jadierka majú špecifickú horkú mandľovú chuť. Jadierka sú rozdielne vo veľkosti aj farbe, väčšinou však sú menšie a guľatejšie ako ich príbuzné jadrá z domácich marhúľ.

Jadrá sa získavajú sušením. Sladké marhule sa dajú usušiť a v polovici času sušenia sa kôstky z marhúľ vytlačia a nechajú sa dosušiť samé.
V prípade horkých jadier sa ovocie ručne prekrojí a kôstka vyberie. Kôstky sú samostatne ďalej sušené a napokon sa rozbijú aby sa získalo jadro. Následne sa jadierka starostlivo preberajú.

V čom sú horké marhuľové jadrá výnimočné?

  • Dodávajú veľké množstvo minerálnych látok- najmä horčík a kálium
  • Obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej
  • Obsahujú zvýšenú koncentráciu vitamínu B17 (amygdalín/ laetril)- ALE POZOR  túto látku obsahujú len horké jadrá z kyslastých divých marhúľ

 

Prečo je dobré jesť marhuľové jadrá?

  • Vynikajú svojou horkou chuťou
  • Obsahujú vysoký podiel amygdalínu
  • Odporúčaná denná dávka je 1-2 jadrá

 

Ako nám jadrá pomáhajú?

  • Vitamín B17 / amygdalín nám pomáha bojovať proti rakovinovým bunkám zvnútra- rakovinové bunky sa nevedia vysporiadať s látkami, ktoré vitamín B17 obsahuje a zanikajú. Zato zdravé bunky vedia premeniť látky na látky prospešné nášmu organizmu
  • Vitamín B17 pôsobí aj proti bolestiam
  • Už v prípade rakovinového ochorenia- jadrá zmierňujú nevoľnosť a posilňujú imunitný systém

 

Ako marhuľové jadrá konzumovať?

  • Odporúčaná denná dávka je 1-2 jadrá ako prevencia,
  • v prípade ochorenia Európsky úrad pre kontrolu zdravia odporúča maximálne 5- 10 jadier rozdelených do celého dňa
  • Americký výskum 
  • Najlepšie je jadrá konzumovať s iným sušeným alebo čerstvým ovocím, pretože podporujú funkciu vitamínu B17- marhule, ananás, 
  • Jadrá si môžete pomlieť na múčku na kávovom mlynčeku a pridávať do jogurtov, müsli
  • Neodporúčame jadrá tepelne upravovať- potom strácajú svoju vitamínovú hodnotu

 

 

Táto stránka používa cookies, pre Váš lepší používateľský zážitok. Viac informácií