Čo sú marhuľové jadierka?
Existujú dva druhy marhuľových jadier:
- sladké a
- horké
Sladké sa získavajú z domácich marhúľ. Horké marhuľové jadrá sú z kôstky marhúľ, ktoré sa získavajú z malých kyslastých divých marhúľ. Takéto jadierka majú špecifickú horkú mandľovú chuť. Jadierka sú rozdielne vo veľkosti aj farbe, väčšinou však sú menšie a guľatejšie ako ich príbuzné jadrá z domácich marhúľ.
Jadrá sa získavajú sušením. Sladké marhule sa dajú usušiť a v polovici času sušenia sa kôstky z marhúľ vytlačia a nechajú sa dosušiť samé.
V prípade horkých jadier sa ovocie ručne prekrojí a kôstka vyberie. Kôstky sú samostatne ďalej sušené a napokon sa rozbijú aby sa získalo jadro. Následne sa jadierka starostlivo preberajú.
V čom sú horké marhuľové jadrá výnimočné?
- Dodávajú veľké množstvo minerálnych látok- najmä horčík a kálium
- Obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej
- Obsahujú zvýšenú koncentráciu vitamínu B17 (amygdalín/ laetril)- ALE POZOR túto látku obsahujú len horké jadrá z kyslastých divých marhúľ
Prečo je dobré jesť marhuľové jadrá?
- Vynikajú svojou horkou chuťou
- Obsahujú vysoký podiel amygdalínu
- Odporúčaná denná dávka je 1-2 jadrá
Ako nám jadrá pomáhajú?
- Vitamín B17 / amygdalín nám pomáha bojovať proti rakovinovým bunkám zvnútra- rakovinové bunky sa nevedia vysporiadať s látkami, ktoré vitamín B17 obsahuje a zanikajú. Zato zdravé bunky vedia premeniť látky na látky prospešné nášmu organizmu
- Vitamín B17 pôsobí aj proti bolestiam
- Už v prípade rakovinového ochorenia- jadrá zmierňujú nevoľnosť a posilňujú imunitný systém
Ako marhuľové jadrá konzumovať?
- Odporúčaná denná dávka je 1-2 jadrá ako prevencia,
- v prípade ochorenia Európsky úrad pre kontrolu zdravia odporúča maximálne 5- 10 jadier rozdelených do celého dňa
- Americký výskum
- Najlepšie je jadrá konzumovať s iným sušeným alebo čerstvým ovocím, pretože podporujú funkciu vitamínu B17- marhule, ananás,
- Jadrá si môžete pomlieť na múčku na kávovom mlynčeku a pridávať do jogurtov, müsli
- Neodporúčame jadrá tepelne upravovať- potom strácajú svoju vitamínovú hodnotu