Shoyu sójová omáčka BIO 200ml

Neohodnotené
 
 

Min. trvanlivosť: 11.12.2017
Tradičná sójová omáčka vyrábaná zo sójových bôbov, pšenice a fermentačného činidla. Má vyraznú arómu a ľahko nasladlú chuť. V malom množstve zvýrazní chuť akéhokoľvek jedla.

bio znamka

Dostupnosť Momentálne nedostupné
Bežná cena 2,70 €
Ušetríte 0,10 € (–4 %)
Cena 2,17 € bez DPH
2,60 €
Kód tovaru 1744
Značka Country Life, s.r.o.
Kategória Octy, omáčky
Položka bola vypredaná...
 

Shoyu pochádza z Číny a má už 2800 rokov. Postupne sa rozšrila do celej juhovýchodnej Ázie a teraz je tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne. S obyčajnou sójovou omáčkou nemá určite nič spoločné. Shoyu neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani sladidlá. 
Popri základných 4 chutiach (sladká, horká, slaná a kyselá), existuje ešte jedna- umami. Označuje sa ako lahodná chuť "zrelosti", ktorá zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto "piata" chuť je vo fermentovaných výrobkoch, teda aj v sójovej omáčke shoyu.  

Rozdiel medzi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari sú veľmi podobné. Rozdiel je v tom, že tamari si aj po tepelnej úprave drží chuť a arómu. Shoyu naopak odporúčame používať do takmer hotového pokrmu na ochutenie. Nie je to však železné pravidlo :)
Rozdiel nájdeme aj vo výrobe týchto sójových omáčiek. Tamari je vyrobená z prirodzene bezlepkových surovín a vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe miso pasty. Tamari je tmavšia, hustejšia a má výraznejšiu a bohatšiu chuť. 

Pri výrobe shoyu je potrebných niekoľko surovín: sójové bôby, pšenica, fermentačné činidlo koji (Aspergillus oryzae) a soľ. Sójové bôby sa najskôr uvaria, potom sa zmiešajú s opraženou nahrubo rozdrtenou pšenicou. Do tejto zmesi sa pridá fermentačné činidlo aby sa naštartoval kvasný proces. Táto zmes sa na tri dni uloží do špeciálnej inkubačnej miestnosti- Muro, kde sa udržiava správna teplota a vlhkosť na správny začiatok fermentácie. Následne sa do zmesy primieša morská soľ a voda a premiestni sa do veľkých cédrových sudov. V týchto sudoch následne zrie 18-24 mesiacov pri pravidelnom miešaní. Keď je zmes zrelá, lisuje sa a potom filtruje. Nakoniec sa omáčka hodinu ohrieva na 80°C aby sa omáčka pasterizovala. Pri tomto procese však výrobci dbajú na to, aby neboli porušené cenné enzýmy ktoré shoyu obsahuje. 

Zloženie: voda, sójové bôby (26,1%), pšenica (15,8%), morská soľ (14,1%), alkohol (0,8%), fermentačné činidlo (Aspergillus oryzae)

Alergény: lepok, sója

Skladovanie: Na tmavom a suchom mieste, chránte pred priamym slnečným žiarením. 

Krajina pôvodu: Japonsko

Obah balenia: 200ml 

Produkt ekologického hospodárstva. 

 

Hmotnosť 5.2 kg
Kvalita BIO

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať hodnotenie
Nevypĺňajte toto pole:
 
Táto stránka používa cookies, pre Váš lepší používateľský zážitok. Viac informácií