Blog

Novodobý fenomén –histamínová intolerancia

Pripravili sme si pre vás rozhovor s Mgr. Veronikou Mičianovou, PhD., výživovou špecialistkou na šetrné diéty a postupy pri gastroenterologických ťažkostiach, potravinových alergiách a intoleranciách. Veronika je zakladateľkou spoločnosti iMwell – Food allergy friendly  a prostredníctvom nej sa aktívne venuje výžive a svojim klientom. Môžete ju nájsť na mnohých pred...

Prečo mám hneď po jedle chuť na niečo sladké?

Poznáte ten pocit, keď si ešte len nakladáte obed na tanier a už myslíte na to, čo si dáte sladké po obede?  Pre tento stav existujú dva základné dôvody, delíme ich na fyzické a psychické. Ako sa zbaviť tohto zlozvyku? Fyzické príčiny 1. Jedlo bolo príliš slané. Chuť na niečo sladké po príliš slanom obede, je spôsob, ako sa telo snaží opäť vytvoriť acidobázickú rovnováhu. Príliš slan...

Quinoa- superpotravina

Bezlepková Na varenie, pečenie, dusenie, klíčenie, “pukanie” Vhodná alternatíva živočíšnych bielkovín Rok 2013 bol OSN vyhlásený za Medzinárodný rok quinoi, pretože má potenciál bojovať so svetovým hladom. „Quinoa je poklad pre výživu sveta“José Graziano da Silva, riaditeľ pre výživu a poľnohospodársto FAO Proteínová sila na dobrú náladu Quinoa je pseudo obilnina pochádzajúca z Južnej ...

Aloe vera šťava

Čo je Aloe vera? Aloe vera je sukulentná rastlina, ktorá väčšinou rastie len v subtropických alebo tropických oblastiach. Poznáme vyše 200 druhov Aloe vera, no len 4 z nich majú látky žiaduce pre náš organizmus- výživové a liečebné látky. Z Aloe vera rastliny sa spracováva len vnútorná rôsolovitá časť listu. Táto hmota je veľmi citlivá, najmä na kyslík, po dlhšom vystavení stráca svoje blahodarné...

Kokosový olej

Čo je kokosový olej? Kokosový olej je neuveriteľne všestranná látka- pomáha telu zvonka aj zvnútra. Jeho unikátna vlastnosť je v tom, že obsahuje približne 86% z nasýtených tukov a preto sa v tele dokáže priamo spracovať na energiu a neukladá sa vo forme tukov. Typickou vlastnosťou pre panenský kokosový olej je, že si do teploty 23°C zachováva pevné skupenstvo. Po prekročení tejto teploty sa z n...

CHIA semienka

Čo sú Chia semienka? Chia semienka sú semienkami Šalvie hispánskej, svoj pôvod majú v  Južnej Amerike, predovšetkým v Mexiku a Guatemale. Ich pestovanie je veľmi náročné, pretože vyžaduje určitú nadmorskú výšku ale dopyt po týchto semienkach neustále rastie a preto hospodári museli hľadať nové miesta pre pestovanie tejto zázračnej plodiny. Našťastie sa superpotravine začalo dariť aj v Argentíne, ...

GOJI- Kustovnica čínska

                                        Čo je Goji/ Kustovnica čínska? Je to ovocie dlhovekosti ale známe aj pod menom červené diamanty. Goji sú chutné a zdravé plody Kustovnice čínskej dodávajúce telu mnoho vitamínov a minerálov. Rastlina Kustovnica čínska je približne 150 cm vysoký kríček s oranžovými plodmi rastúci v juhovýchodnej Ázii od subtrópov až po Himaláje. Ker vyžaduje pôdu bohatú na...