Ghí maslo BIO Wolfberry

Značka: Wolfberry
od 7,05 € od 5,88 € bez DPH

Zvoľte variant

BIO Ghí je maslový tuk vyrobený podľa starodávneho ajurvédskeho receptu, prepúšťaním 100% BIO masla. 

200ml / 400ml

bio znamkagluten free

Detailné informácie

Obsah: 200ml
Na externom sklade
7,05 €
5,88 € bez DPH
Obsah: 400ml
Na externom sklade
11,85 €
9,88 € bez DPH

Podrobný popis

Ako nám pomáha?

Ghí napomáha tráveniu- stimuluje tvorbu žalúdočných štiav, obsahuje mnoho antioxidantov a minerálov, vitamín A, znižuje "zlý" cholesterol a spomaľuje rast a tvorbu rakovinových nádorov. Zároveň posilňuje imunitu. 

Ghí už poznali naše staré mamy pod názvom prepustené maslo. Dnes je ghí vzácnosť, pretože jeho výroba je náročnejšia ako pri výrobe obyčajného masla. Názov ghí sa k nám dostal z Indie, kde patrí takto upravený tuk k základným surovinám vo varení, ale je aj jednou zo základných pomôcok liečby ajurvédy- ghí je známe ako elixír života.

Naše staré mamy ho oceňovali najmä kvôli tomu, že nemusí byť uschovávaný v chladničke- stačí pri teplote do 20°C na tmavom mieste, dlhšie vydrží- aj niekoľko mesiacov a je vhodný na smaženie, vyprážanie- pretože bod prepaľovania je až vo výške 200-250°C na rozdiel od masla, ktoré má tento bod oveľa nižší 150- 180°C. (táto vlastnosť vzniká kvôli tomu, že sú z masla odstránené všetky jeho prímesy)

Ghí je čistý tuk, ktorý sa pripravuje prepúšťaním masla. Maslo sa veľmi pomaly zohrieva a rozpúšťa, počas tejto procedúry sa z neho odparuje voda a odoberá sa vznikajúca pena, v ktorej sú mliečne bielkoviny, cukry, soli. Výsledkom je čistý tuk žltej farby s maslovou vôňou bez laktózy, kazeínu a soli. 

Naše ghí je  vyrábané z mlieka z českých BIO fariem, kde sa starajú o pôdu aj kravičky bez pesticíd, priemyslových hnojív, či iných chemikálii. Pri jeho výrobe sa nepoužívajú umelé dochucovadlá, farbivá ani aróma, aby ste si ghí mohli vychutnať v prirodzenej farbe, chuti a vôni. 

Máme však pre Vás pár rád ako obzvlášniť chuť ghí a tak ho pridávať do pokrmov:

  1. roztopte pár lyžičiek ghí v hrnčeku a pridajte doň Vaše obľúbené korenie na mäso, prelejte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte stuhnúť. Keď budete najbližšie mäso pripravovať, využite vami vyrobené ghí- mäso bude šťavnaté a chuť korenia doň lepšie prejde. (takto si môžete pripraviť rôzne variácie ghí)
  2. výborne chutí z chilli- zmiešajte roztopené ghí s chilli- použite ho na horúce mäso alebo ryžu

Samozrejme ghí môžeme využiť ako prísadu do viacerých jedál: do pomazánok a polievok na zjemnenie (zápražka), ako základ do dusených  zeleninových zmesí, na zemiaky, na mäso, na zeleninu, do koláčov, na parené buchty (naše obľúbené), do kaší, krupice... a samozrejme na smaženie a vyprážanie. 

Ghí aj na vonkajšie použitie:

  • pri popáleninách sa odporúča potrieť oblasť malou vrstvou ghí aspoň 2 krát za deň
  • pri veľmi suchej pokožke sa odporúča vmasírovať
  • veľmi dobré je ako balzam na pery
  • pri chronických bolestiach kĺbov sa odporúča vtierať na postihnuté miesto
  • na zjemnenie a rozžiarenie pokožky- ghí sa v jemnej vrstve nanesie na tvár, nechá sa pôsobiť 5-10 minút, vmasíruje sa a zvyšok sa zotrie papierovou utierkou z tváre
  • vhodné na masáž


Nutričné hodnoty v 100g:
Energia: 883 kcal / 3700 kJ; Tuky: 99.9g – z toho 67.4g nasýtené mastné kyseliny; Bielkoviny:0.8g; Sacharidy: 0.1g – z toho cukry 0.1g; Soľ: 0g; 

Minimálna trvanlivosť: V uzavretej nádobe na chladnom a tmavom mieste minimálne 12 mesiacov po otvorení. Skladujte pri izbovej teplote.

Krajina pôvodu: Česká republika
Obsah balenia: 200 ml / 400ml

Dodatočné parametre

Kategória: Prepustené maslo Ghí
Kvalita: BIO
Obsah lepku: Bezlepkové