Novodobý fenomén –histamínová intolerancia

Pripravili sme si pre vás rozhovor s Mgr. Veronikou Mičianovou, PhD., výživovou špecialistkou na šetrné diéty a postupy pri gastroenterologických ťažkostiach, potravinových alergiách a intoleranciách.

Veronika je zakladateľkou spoločnosti iMwell – Food allergy friendly  a prostredníctvom nej sa aktívne venuje výžive a svojim klientom. Môžete ju nájsť na mnohých prednáškach, ktoré vedie, alebo ju najnovšie môžete kontaktovať aj cez Modrého koníka, kde má otvorenú svoju poradňu!

Na úvod by som rada otvorila akutálnu tému. Dnes počúvame takmer všade o potravinových intoleranciách, alergiách, zvlášť rozšírená je téma okolo histamínovej intolerancie. Prečo je zrazu toľko diagnostikovaných intolerancií ?

 Tých dôvodov je hneď viacero. V jednoduchosti:

  1. neriešená intolerancia laktózy u detí a dospelých.
  2. intolerancia mliečnej bielkoviny - u detí sa môže prejavit problém s mliečnou bielkovinou pri umelom mlieku, ak ešte nie je dostatočne vyvinutá tráviaca sústava. U dospelých väčšinou dochádza k intolerancii mliečnej bielkoviny ako k vedľajšiemu prejavu zápalových alebo funkčných ochorení tráviacej sústavy.
  3. nedostatočné vystavenie sa alergénom v detstve
  4. prehnaná hygiena - Problémom je sterilita prostredia kedy organizmus v podstate neprichádza do kontaktu s alergénmi. Preto môže nastať pri prvom stretnutí prehnaná reakcia imuitného systému.
  5. Poškodená fyzická bariéra organizmu, ktorá prepúšťa alergény priamo do krvi. Na mysli mám kožu alebo črevnú sliznicu. Koža môže byť narušená ekzémom, alebo mechanickým poškodením. Často za to môže aj prehnané používanie antibakteriálnych gélov, ktoré zmývajú prirodzený ochranný probiotický film našej pokožky. Tu sa dostávame aj ku koreňu veci a to je poškodená fyzická bariéra čreva. Ochranu tvorí probiotický film, ktorý chráni organizmu pred prepúšťaním alergénov. Častokrát priepustnosť čreva súvisi s ekzémom na pokožke, kedy je nerovnováha aj v kožnom aj v črevnom bióme.
  6. kvalita, sezónosť a krajina pôvodu potravín 

 

Ako by som mala postupovať, ak by som mala podozrenie, že mi robia niektoré potraviny zle a mám z nich zdravotné problémy?

V takomto prípade je potrebné ohlásiť svôj stav u obvodného lekára a následne dostať odporučenie na gastroenterológiu alebo alergo-imunológiu. Tam pomocou rôznych testov už lekár určí kde je problém. Najdôležitejšie je neodkladať návštevu lekára, ak už máme problémy. Zabránime tak daľšiemu zhoršeniu stavu alebo rozšíreniu zápalu.

Takže treba zájsť za lekárom, ktorý ma odporučí špecialistovi. Ten už so mnou rozoberie môj stav a navrhne liečbu a postup. V tomto prípade už nepotrebujem tvoju pomoc výživového špecialistu, alebo naopak?

Veľmi dobrá otázka. Často sa stretávam s tým, že pacient nie je dostatočne informovaný o svojej diagnóze. Nevravím, že sa jedná hneď o nezáujem zo strany lekára, ale problémom je časová kapacita a individuálny prístup. Práve na tomto to zlyháva. Stretávam sa však aj so zlou interpretáciou výsledkov najmä pri intolerancii mliečnej bielkoviny, kedy je častým odporúčaním bezlaktózová diéta, ktorá je vhodná len pri laktózovej intolerancii.  

Ľudia ma kontaktujú najmä z toho dôvodu, že informácie, ktoré dostanú od lekára a informácie z internetu sa často vylučujú. Práve tu sa potvrdzuje, že sme každý iný a u každého aj konkrétne ochorenie má iný prebieh a pôvod vzniku. Niekto je čitateľný a jasný prípad, iný je komplikovanejší a nájsť vhodný spôsob stravovania trvá dlhšie.

Moja spolupráca s lekármi spočíva práve v tom, že mi posielajú svojich pacientov, aby som sa im mohla venovať s individuálnym prístupom. Bola som prekvapená, že väčšina lekárov môj návrh vníma pozitívne a privítali túto spoluprácu najmä z dôvodu, že nemajú toľko času pre pacienta, ale niektorí aj priznali, že nemajú možnosť študovania a získavania nových informácií konkrétne o výžive a diétach.

Kedy je vhodný čas vyhľadať tvoju pomoc?

Dalo by sa povedať, že vždy je vhodný čas. Ľudia ma oslovujú najmä vtedy, keď už nevedia ako postupovať. Vyskúšajú všetky možné aj nemožné rady na internete a častokrát si ešte viac ublížia. Potom prídu za mnou ešte v horšom stave ako na začiatku a ja mám čo robiť aby som ich usmernila, vysvetlila, odovzdala im tie správne informácie a postupy. V zásade platí, že čím dlhšie sa diagnóza zisťuje a stanoví sa správna liečba/diéta, tým dlhšie trvá rekonvalescencia a o stabilizácií ani nehovorím. Ideálne je preto pracovať s pacientom, ktorý má čerstvú diagnózu v ruke a ide priamo za mnou bez ďalších pokusov na sebe.

Ako sa k tebe ľudia môžu dostať?

Kontakty na mňa nájdete na našej webovej stránke www.imwell.sk, tiež na stránke Facebook https://www.facebook.com/imwell.sk/, kontaktovať ma môžete aj prostredníctvom odbornej poradne na Modrom koníkovi a tiež nájdete na mňa odporúčania u viacerých gastroeneterológov a imunoalergológov. 

Pokiaľ už mám stanovenú diagnózu napríklad histamínovú intoleranciu, ako mi vieš pomôcť?

Všetko to závisí od anamnézy daného človeka. Aké má diagnózy a obmedzenia. Vždy sa najskôr veľa pýtam. Pomáhajú mi rôzne výživové smery, ktoré kombinujem. Veľa sa opieram o ajurvédu, tradičnú čínsku medicínu ale aj o psychosomatické vplyvy a ďaľšie. Na základe toho získam jednoznačný obraz o človeku a už doladíme jednotlivé recepty, podľa ktorých sa bude stravovať. Do úvahy samozrejme beriem aj intolerancie a alergie na potraviny, chuťové preferencie, časové a finančné možnosti. Zameriavam sa najmä na riešenie mikroflóry v črevách a tiež na podrobné nastavenie presne všekých tukov, sacharidov, bielkovín, vitamínov a minerálov, ktorých pomer je pre každého jedinečný podľa individuálneho nastavenia a potravinových obmedzení.

 vero text

Kedy nastane zlepšenie?

To všetko závisí od spolupráce a disciplíny jednotlivého človeka. V podstate by sa dalo povedať, že čím dlhšie trvá zhoršenie stavu a proces hľadania diagnózy tým dlhšia je aj rekonvalenscencia a zlepšenie stavu. Stabilizácia si vyžaduje samostatný čas. Ak je diagnóza napr. intolerancia lepku odhalená v krátkom čase, a nastane hneď diéta stav sa rýchlo zlepšuje aj stabilizuje.

Prečo si sa začala venovať tejto práci?

Pochádzam z rodiny, kde sa varilo tradične a boli sme zvyknutí jesť naozaj všetko. Problém nastal keď mi ako vysokoškoláčke začalo bývaťpo jedle veľmi zle. Potvrdila sa celiakia a podozrenie na laktózovú intoleranciu. Vedela som teoreticky o čo ide, ale prakticky som netušila, čo ma čaká. Zo dňa na deň som prestala jesť lepok. Bolo to pre mňa akési prirodzené. Stav sa zlepšil iba mierne, tak neskôr prišla bezlaktózová diéta až nakoniec intolerancia mliečnych bielkovín. Musím priznať, že toto som znášala ťažšie. Nevedela som si predstaviť žiť bez syra, dezertov a tvarohu. Časom však prišla neskutočná úľava, odišli každodenné bolesti, nafukovanie a stav sa začínal stabilizovať. Vtedy som si uvedomila, že to, ako sa cítim je najdôležitejšie. Okrem toho som si prešla ešte SIBO liečbou, histamínovou intoleranciou a ťažké bolo aj prekonanie chronickej pankreatitídy, pri ktorej mi bolo povedané, že je na celý život. Ale nie je :) už ju nemám ani HIT. Každopádne malo to svoj vývoj, ale zmena v strave mi pomohla byť zdravá.

Čo malo podľa teba vplyv na tvoj zdravotný stav a vývoj diagnóz?

Za tým všetkým by som hľadala stres, vplyv negatívnych emócií a myšlienok, neustále analyzovanie spolu s predispozíciami a nesprávnym životným štýlom. U každého je však kombinácia týchto vonkajších vplyvov individuálna.

Takže preto som sa začala venovať tejto práci. Chcem vysvetliť každému jeho zdravotný stav a ukázať mu, čo môže urobiť pre jeho zlepšenie. Chcem odovzdať moje vedomosti, skúsenosti aj praktické rady ďalej. Pomôcť nastavením správnej výživy či už všeobecne, alebo konkrétne pri jednotlivých problémoch.

Takže dôležitým spínačom v ochoreniach je stres? Ako by sme sa mu mohli vyvarovať?

Stres vnímame každý subjektívne. Pre každého sú iné situácie stresujúce. Problém začína byť ak stres pociťujeme dlhodobo, vnímame vysokú hladinu adrenalínu a negatívnych emócií. Stresu sa vyhnúť nedá, ale vieme sa naučiť vedome ho spracovať. Myšlienky a emócie, ktoré nás a naše zdravie negatívne ovplyvňujú by sme mali vedome spracovať a pomenovať. Postupne sa ich zbaviť rôznymi relaxačnými cvikmi a psychohygienou. Sú to jednoduché metódy, ktoré treba praktizovať každý deň. U veľa ľudí ide stres priamo cez trávenie, zvyšuje kyselinu a pôsobí tak kyselinotvorne. Preto by sme mali jesť v kľude a sústrediť sa na jedlo. Bojovať proti stresu môžeme aj navýšením antioxidantov a omega 3 kyselín.

Ty si vravela, že si sa vyliečila z histamínovej intolerancie, je to možné u každého? Čo preto musí človek spraviť?

V prvom rade si treba uvedomiť, z čoho pramenia prvotné problémy s histamínovou intoleranciou. Vedome si priznať, že napríklad od detstva cítim, že mlieko mi nikdy nerobilo dobre. Pohľadať v karte prípadne gastritídy, ktoré sa časom zahovorili, alebo iné neriešené tráviace ťažkosti. Histamínová intolerancia je sústredená najmä na strednú Európu. Odborníci tvrdia, že genetické pozadie HIT sa týka iba 1-2 % diagnostikovaných prípadov. Zvyšných 98% pociťuje HIT ako vedľajší prejav nejakej organickej príčiny. Najčastejšie sú to potravinové intolerancie, alergie, disbiózy, syndróm prerastania baktérii (SIBO), dráždivého čreva, rôzne zápaly čriev, ktoré nie sú odhalené, ale majú za účinok prepúšťanie histamínu a znižovanie kvality diaaminooxidázy. V jednoduchosti povedané riešením hlavnej príčiny zlepšíme stav tráviaceho traktu natoľko, že budeme schopní po ozdravení tráviť histamín. Oveľa viac sa dočítate v mojom blogu, kde to podrobne vysvetľujem https://imwell.sk/blog

S akými najčastejšími ochoreniami sa stretávaš pri svojej práci?

Najčastejšie je to jednoznačne histamínová intolerancia a intolerancia mliečnej bielkoviny. Klientmi sú deti aj dospelí. Časté sú aj chronické zápaly tráviacej sústavy. Problémom je, že za mnou chodia ľudia, ktorí už majú rôzne kombinácie intolerancií a ochorení. Až vtedy si uvedomia, že potrebujú odbornú pomoc. Bežný profil klienta je histamínová intolerancia, intolerancia mlieka, lepku, chronický zápal žalúdka, kandidóza a disbioóza. S tým súvisiace prejavy ako tráviace ťažkosti, podvýživa, migrény a ekzémy.

Ako vnímaš generačný rozdiel v stravovaní?

Rozdiely v stravovaní sa vyvíjajú vždy s tým v akých podmienkach žijeme. Naši starí rodičia si naozaj zažili hlad a biedu, preto úplne chápem, že keď v ich strednom veku prišla ako taká „stabilizácia“ mieru a politickej situácie, mohli si dopriať aspoň cez ten víkend poriadne výdatné jedlá. Toto však ostalo generácií našich rodičov, ktorá už nezažívala také trápenie hladom, a postupne sa začalo až megalomansky variť a nakupovať mäso, údeniny, pečivo, sladené nápoje čo pretrváva až do dnes. Najviac ma trápi strava detí, kedy párky sú bežné raňajky alebo cereálie plné cukru, za tým desiata vo forme keksíka a potom to isté aj poobede. Problém je aj u mladých, ktorí popri práci nestíhajú jesť a svoj najväčší príjem jedla sústreďujú na večerné hodiny, kedy dobiehajú potrebné kalórie. Samotná kapitola je pitný režim, kedy sú často základom u mnohých sladené, energetické nápoje, rozpustná káva – čo je veľlý problém!

Ako vnímaš svoje potravinové obmedzovania?

Skôr by som povedala, že ich väčšinu času nevnímam. Naučená je už aj rodina a už sa to zbytočne nerozoberá. Problém je keď som v cudzom meste, niekde v zahraničí tak tam je to obmedzujúce. Na človeka príde hlad a musí najskôr pohladať, kde sa naje a potom sa tam dopraviť. Ťažké to má môj manžel, ktorý sa vždy prispôsobuje mne :) . 

A posledná otázka: Vieš poradiť nejaký univerzálny liek pre všetkých?

Keby sme boli všetci úplne rovnakí, tak by existoval určite nejaký takýto liek. Keďže sme však všetci veľmi rozdielni, moja pomoc druhým spočíva práve v odhalení ich individuality a až potom nastavujeme presné postupy a zmeny. Takto vyberám konkrétne druhy potravín, alebo konkrétne výživové doplnky.
 vero kuchyna 


imwell logo

Je neprehliadnuteľné ako nás potravinové alergie a iné chronické ochorenia tráviaceho traktu stále viac nútia byť opatrní pri výbere jedál, pri nakupovaní, alebo stravovaní sa mimo domu. Sme nútení vylúčiť zo stravy suroviny, ktoré majú podstatnú výživovú hodnotu a mali v našej strave dôležité miesto. Dospelých aj detí s potravinovými alergiami a intoleranciami pribúda každým dňom a nie sme na to vôbec pripravení. Tu sa už vytráca radosť z rodinnej oslavy, alebo spoločného obeda v reštaurácií, kedy alergik musí byť vždy nechceným stredobodom pozornosti, pretože v reštaurácií nedostane na tanier nič, alebo v lepšom prípade ryžu s mäsom. Takmer bez riešenia sa javí histamínová intolerancia, ktorá je čoraz viac diagnostikovaná.

Sme tu práve pre tých, ktorí si nevedia dať rady s nastavením stravy, dohodnite si konzultáciu,  príďte sa pozrieť na prednášku a otestujte našu odbornosť, komentujte a pýtajte sa nás na našefacebookovej stránke , mailom info@imwell.sk, alebo odbornej poradni https://www.modrykonik.sk/forum/category/poradna-histaminova-intolerancia-alergia-dieta 

Viac o našej zakladateľke a výživovej špecialistke : 

https://imwell.sk/o-n%C3%A1s, https://imwell.sk/


podpis

 

  


 BioSalus

V našom obchode so zdravou výživou nájdete neustále niečo nové. Kritéria na výber sú jasné. Kvalita je na prvom mieste, podporujeme naše slovenské výrobky, také, ktoré sú prirodzene zdravé a najlepšie jednozložkové a snažíme sa priniesť len to najlepšie z najlepšieho. V BioSaluse nájdete takmer všetko- od základných rastlinných surovín až po špecializované doplnky výživy, pretože v dnešnom hektickom období potrebujeme naviac aj nejaké tie vitamíny a minerály aby naše telo správne fungovalo.

Ak kvôli nejakej chorobe musíte variť s obmedzeniami, radi Vám pomôžeme pri výbere potravín a nastavení vášho stravovacieho plánu. Stačí nám napísať a môžeme sa dohodnúť na konzultácií.

Nájdete nás v kamennom obchodíku v Trenčíne https://goo.gl/maps/V9H4rG94dqj

ale aj na eshope https://www.biosalus.sk/ alebo Facebooku

Vyvíjame sa, rastieme a každý deň sa snažíme zlepšovať naše služby vďaka Vám- vďaka Vašim komentárom, odporúčaniam a recenziám.

Ďakujeme, že ste našimi zákazníkmi.

podpis Du