Prečo mám hneď po jedle chuť na niečo sladké?

Poznáte ten pocit, keď si ešte len nakladáte obed na tanier a už myslíte na to, čo si dáte sladké po obede? 

Pre tento stav existujú dva základné dôvody, delíme ich na fyzické a psychické. Ako sa zbaviť tohto zlozvyku?

Fyzické príčiny

1. Jedlo bolo príliš slané.

Chuť na niečo sladké po príliš slanom obede, je spôsob, ako sa telo snaží opäť vytvoriť acidobázickú rovnováhu. Príliš slané jedlá, vedú ešte k ďaľšiemu zlozvyku a tým je zapíjanie jedla vodou. Príjmom tekutín po jedle narušíte tráviaci proces tým, že zväčšíte objem tráveniny a zriedite tráviace šťavy. Zmeníte tak koncentráciu jednotlivých štmiav a enzýmov. Inými slovami tráviace šťavy už nebudú mať takú silu, aby dokonale strávili prijatú stravu. 

2. Obed obsahoval príliš veľa jednoduchých sacharidov.

Jednoduché sacharidy spúšťajú a podporujú chuť na sladké, zvyšujú hladinu cukru v krvi a spôsobujú jej výkyvy. Ak sa po takomto obede nedostavil pocit sýtosti, v jedle neboli zastúpené zdravé tuky a vláknina, ktoré sú potrebné na dosiahnutie sýtosti. Pri dlhododom nedostatku vlákniny v strave vedie k narušeniu črevnej mikroflóry resp. k zníženiu probiotík z nedostatku prebiotík v strave. Navyše ak je strava bohatá na FODMAP potraviny (Fodmap je pomenovanie pre potraviny, ktoré patria medzi sacharidy a sú veľmi rýchlo fermentované črevnými baktériami) môže stravovanie s vysokým obsahom týchto potravín spôsobovať intoleranciu týchto sacharidov a teda spôsobiť nafukovanie, hnačky a bolesť brucha.

3. Nepozornosť pri jedle, alebo rýchle jedenie.

Dôležitým bodom, na ktorý sa dnes zabúda je stolovanie. Je veľmi dôležité sústrediť sa na jedlo a dôkladne ho požuť, pretože tráviace enzými v slinách spúšťajú celý tráviaci proces. Čím menej je jedlo požuté, tým viac telo vynakladá energie na jeho trávenie. Pri konzumácií jedla za chôdze, pri rozprávaní, telefonovaní dochádza spolu s jedlom dochádza ku konzumácii vzduchu, ktorý v našom tele ostáva cestuje spolu so stravou do čriev, kde spôsobuje nafukovanie a plynatosť.

4. Čas trávenia

Mäso, alebo ryby tvorí bielkovina a tuk, ktoré sa v závislosti od druhu trávia niekoľko hodín. Sladký dezert má oveľa kratší čas trávenia, pretože trávenie cukrov sa začína už v ústach pomocou enzýmu ptyalínu. Keď po hlavnom jedle s mäsom zjeme ovocie, tak sa nám ovocie začne rozkladať na vrstve z obeda a začne kvasiť, pretože nemá voľnú cestu na vytrávenie. Takto sa v žalúdku zdrží spolu s mäsom niekoľko hodín, namiesto niekoľko minút a navyše vykvasené ovocie bude slúžiť ako potravina pre zlé baktérie v našom trávení. Výsledkom je nafukovanie, pocit nevytrávanie a pri dlhodobej praxi aj vznik zápalu.   

Z toho vyplýva, že ak porces trávenia neprebehne správne, chuť na sladké sa zvyšuje. Pocit sýtosti sa nedostaví a telo nesprávne vysiela ďaľšie chuťové signály. Vtedy sa treba pozrieť späť, kde som spravil chybu a rozpoznávať chuť a hlad.

5. Chýbajúce živiny

Chuť na sladké, može vyjadrovať nedostatok niektorých minerálov alebo iných látok potrebných na fungovanie organizmu. Ak máte chuť najmä na čokoládu (horkú čokoládu alebo kakao), pravdepodobne máte nedostatok horčíka. Chuť na sladkosti vo všeobecnosti, môže poukazovať na nedostatok chrómu, uhlíka, fosforu, síry alebo aminokyseliny tryptofánu. 

Psychické príčiny

Keď vylúčime fyzickú nerovnováhu, mali by sme skontrolovať naše psychické návyky stravovania. Na zbavenie návykov nám pevná vôla nestačí. Treba si vytvoriť iný, nový návyk ako náhradu. To čo spúšťa tento stav, závisí na tom čo sa stane predtým ako ideme jesť a to tvorí základ pre nevedomú rekaciu. Spúšťače prichádzajú v mnohých tvaroch a formách. Môže to byť čokoľvek, od vône, zvuku alebo len dennej rutiny, ktorá spôsobuje, že sa budete správať určitým spôsobom.

Overeným spôsobom ako sa zbaviť tohto zlozvyku je zapisovať si spolu s tým čo jeme aj situácie, ktoré vyvolávajú tento problém a naučiť sa vnímať špúšťače, ktoré vyvolávajú pocity a nezmyselnú chuť na sladké hneď po jedle. Cieľom je naučiť sa, ako sa cítite predtým, počas a po jedle niečoho sladkého. Je dôležité pozerať sa na tento proces ako na pozitívny a motivujúci. Ak chcete dosiahnuť trvalé zdravé zmeny, musíme trénovať našu myseľ.  

Základom je trpezlivosť - nie je to o rýchlom riešení, ale o odhalení príčiny a zmeny zlozvykov, ktoré robíme už roky. Tak predsa ich nemožno zmeniť za jeden deň.

vero profil

podpis

 


imwell logo
Je neprehliadnuteľné ako nás potravinové alergie a iné chronické ochorenia tráviaceho traktu stále viac nútia byť opatrní pri výbere jedál, pri nakupovaní, alebo stravovaní sa mimo domu. Sme nútení vylúčiť zo stravy suroviny, ktoré majú podstatnú výživovú hodnotu a mali v našej strave dôležité miesto. Dospelách aj detí s potravinovými alergiami a intoleranciami pribúda každým dňom a nie sme na to vôbec pripravení. Tu sa už vytráca radosť z rodinnej oslavy, alebo spoločného obeda v reštaurácií, kedy alergik musí byť vždy nechceným stredobodom pozornosti, pretože v reštaurácií nedostane na tanier nič, alebo v lepšom prípade ryžu s mäsom. Takmer bez riešenia sa javí histamínová intolerancia, ktorá je čoraz viac diagnostikovaná.

Sme tu práve pre tých, ktorí si nevedia dať rady s nastavením stravy, dohodnite si konzultáciu,  príďte sa pozrieť na prednášku a otestujte našu odbornosť, komentujte a pýtajte sa nás na našefacebookovej stránke , mailom info@imwell.sk, na stránke https://imwell.sk/ alebo odbornej poradni https://www.modrykonik.sk/forum/category/poradna-histaminova-intolerancia-alergia-dieta/