Čokoládové cupcakes s kustovnicou a himalájskou soľou

Čo potrebujeme: 

Cesto na cupcakes (15ks):

  • 100g horkej čokolády 
  • 170g masla izbovej teploty
  • 200g cukru (ak nemáte radi veľmi sladké, stačí aj 180g)
  • 4 vajíčka
  • 80g hladkej múky
  • 1PL kakaa
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • trošku himalájskej ružovej soli (medzi prsty)
  • za hrsť kustovnice

Krém:

  • 70g horkej čokolády
  • 30g mliečnej čokolády
  • 30g masla
  • 2-3PL šľahačky
  • trošku himalájskej soli (medzi prsty)
  • 1-2 PL mlieka
  • vanilkový extrakt

Postup:

Čokoládu s maslom necháme roztopiť vo vodnom kúpeli, keď sa čokoláda s maslom spoja, odstavíme, pridáme cukor, poriadne premiešame a necháme stáť 10 minút aby nám zmes vychladla. Po vychladnutí zmes šlaháme asi 3 minúty a postupne pridáme vajíčka. Múku, kakao, prášok do pečiva a soľ spolu zmiešame a pridáme k mixovanej zmesi. Miešame kým nebude cesto vláčne. Napokon jemne vmiešame kustovnicu a plníme košíčky probližne do polovice. Pečieme na 180° približne 25 minút. 

Krém:

Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, akonáhle bude čokoláda roztopená, pridáme šľahačku, premiešame a postupne pridávame maslo. Medzitým si vymiešame cukor, mlieko, soľ a vanilku a pridáme zmes do roztopenej čokolády. Miešame kým sa zmes nespojí, odložíme z vodného kúpeľa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Krém rýchlejšie vychladne v chladničke a bude potom aj lepšie držať. Vychladnutý krém šľaháme až kým nie je nadýchaný. Nanesieme na koláčiky a ozdobíme himalájskou soľou. Dobrú chuť!